PRESTIGIUL MAJESTĂŢII SALE de AURORA MARTIN

Sursa:http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/prestigiul-majestatii-sale-de-aurora-martin/
De trei zile nu contenesc să mă uit la o fotografie; tot revin la ea, aşa cum se întâmplă când ai o poză cu cineva drag sau cu un membru al familiei, care a realizat ceva cu care te mândreşti. În această fotografie de grup, MS Regele Mihai, dintre toti suveranii lumii, primeşte cinstirea de a sta la dreapta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu prilejul ceremoniei oficiale a Jubileului de Diamant, la împlinirea a 60 de ani de domnie.

Privesc, de parcă o parte din mine ar sta acolo cu demnitate, printre toţi împăraţii şi regii acestei lumi… Această naturală identificare cu suveranul care îţi reprezintă ţara hrăneşte mândria de a fi român, revigorează patriotismul – un simţămînt mutilat în cei 20 de ani pe care i-am trăit sub comunism şi anemiat în cei peste 20 de ani de continuă tranziţie spre mereu alte forme fără fond…

Preţuirea şi respectul acordate de Casa Regală Britanică, precum şi prestanţa şi sobrietatea Regelui Mihai îl fac să se distingă în grupul celor 27 de monarhi, dintre care 23 sunt şefi de stat. Grecia, Iugoslavia, Bulgaria şi România sunt cele patru foste monarhii prezente la acest eveniment de excepţie, la care au venit 20 de regi şi regine şi şase reprezentanţi ai monarhilor care nu s-au putut deplasa la Londra. Marea absentă a fost Regina Sofia a Spaniei, care şi-a anulat vizita la recomandarea guvernului spaniol, din cauza disputei pe tema strâmtorii Gibraltar.

În Salonul St George, Regina Elisabeta a II-a însăşi, alături de Ducele de Edinburg le-au făcut o primire fastuoasă celor 98 de invitaţi la dejunul de la Castelul Windsor, invitaţi în rândul cărora s-a aflat şi ASR Principesa Margareta. Prinţul Charles şi Ducesa de Cornwall au fost gazdele dineului oficial de la Palatul Buckingham.

La spectaculoasa paradă militară de a doua zi, la care au defilat 3000 de militari din Forţele Regale Aeriene, Marina Regală şi Forţele Terestre, precum şi la prânzul de la Ascot au mai participat, din partea Casei Regale a României, Principele Radu, Principele Nicolae, Principesa Elena şi Alexander Nixon.

Regele Mihai este singurul, dintre toţi suveranii, care a luat parte la cele mai importante evenimente oficiale organizate de Casa Regala Britanică, încă din 1937, când a reprezentat Regatul României la Încoronarea Regelui George al VI-lea, la catedrala Westminster, şi se bucură de vizibilitate şi credibilitate mai mult decât orice alt preşedinte al României. Tocmai de aceea, în spiritul diplomaţiei regale, din 1997 s-a implicat activ şi eficient în acţiuni de lobby în favoarea integrării României în NATO, mai ales în statele unde monarhia joacă un rol important, şi efortul său de a promova imaginea României continuă permanent.

A-l vedea pe Regele nostru în dreapta Reginei Elisabeta a II-a nu este numai un motiv de răscolitoare mândrie, dar şi un motiv de bucurie empatică pentru recunoaşterea pe care comunitatea internaţională o arată faţă de Majestatea Sa, mai firesc şi mai intens decât se manifestă ea în ţară.

Mai mult, imaginea Reginei Elisabeta a II-a, încadrată de Regele Mihai şi de Regele Simeon al II-lea, mă duce cu gândul la scenariul din cancelariile marilor puteri, care ar susţine revenirea României şi Bulgariei la monarhie…

Englezii ar numi-o… wishful thinking (gândire inspirată de o dorinţă)!

Românii nu ar numi-o, i-ar lumina doar gândul că…. mai e o speranţă!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s