Zece ani la Săvârșin


Miercuri 1 iunie se împlinesc zece ani de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin. Este, alături de aniversarea de zece ani de când am revenit la Palatul Elisabeta, una dintre cele mai importante sărbători ale Familiei Regale de astăzi.
Regina Ana, ca și Principesa Moștenitoare, pășeau pe 1 iunie 2001 pentru prima oară în viața lor în parcul și casa de la Săvârșin. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală știau locul doar din povestirile amănunțite ale Regelui, care a ținut minte, timp de cincizeci și trei de ani, zi de zi, ceas de ceas, fiecare detaliu al casei și parcului ce au oferit atâta pace, frumusețe și bucurie Reginei Elena și Regelui Mihai, în anii 1940.
Desigur, multe s-au întâmplat în acești zece ani. Sărbătorile importante ale anului, Paștele și Crăciunul, verile, iernile și multe zile în primăvară și toamnă le-au petrecut aici: Regele și Regina, Principesa Moștenitoare și cu mine, Principesa Elena și dl Alexander Nixon, Principele Nicolae și sora lui Elisabeta-Karina. Au trecut prin Săvârșin Principesa Irina și soțul ei, dl John Wesley Walker. Au venit să petreacă momente de tihnă Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid și Principele Lorenz ai Belgiei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) și soțul ei, baronul Hanns von Holzhausen. Există mărturii indubitabile că Franz Liszt a fost musafirul Castelului și că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în vizită, la familia aristocratică maghiară ce avea în proprietate domeniul, cel puțin o dată.

În primii ani a fost greu, din cauza lipsei resurselor financiare. Între 2001 și 2007, viața la castel a fost mai degrabă o luptă pentru păstrarea proprietății. Din fericire, în anul 2006 domeniul s-a întregit cu patrimoniul forestier pe care l-a avut în 1943. A fost un moment de cotitură în soarta castelului și a parcului. Deși retrocedarea fiecărei părți din proprietate s-a lovit adesea de nepăsarea sau incorectitudinea multora dintre oamenii cu puterea deciziei (care au acționat adesea împotriva literei legii), astăzi Domeniul Regal Săvârșin este pe drumul cel bun. Clădirea istorică și-a încheiat prima treime din procesul de renovare, Satul Regal (acea parte publică de la intrarea în domeniu) va inaugura în august prima clădire renovată și pavajul cu piatră de epocă a curții.

Principesa Moștenitoare dorește să ducă mai departe cu aceeași rigoare și minuțiozitate a detaliului partea a doua și a treia a renovării castelului și renovarea completă a Satului Regal (care va cuprinde case pentru musafiri, un magazin de suveniruri cu obiecte lucrate de mână în zonă, o cafenea-restaurant, Garajul Regal și celebrul atelier auto al Regelui, unde a construit toate jeep-urile sale).

Prin intermediul Asociației de Dezvoltare Durabilă pe care a fondat-o în acești zece ani, Principesa Moștenitoare dorește să vadă realizate trei mari proiecte:

Satul Regal al Meșteșugurilor (cu ateliere de tâmplărie, faianță, fier forjat, broderie, sculptură și pictură, mobilă, alamă și argintărie, croitorie),

Proiectul Caselor Sociale, un spațiu în comună unde să se ofere locuințe modeste dar confortabile celor cu probleme serioase de sănătate sau de familie,

Refacerea Parcului Regal, vechi de 150 de ani, proiectat de unul dintre cei mai mari arhitecți de grădini ai Europei mijlocului de secol XVIII.

Astăzi comuna are o stație modernă de benzină, un sediu de bancă, iar podul peste Mureș a fost refăcut, legând Săvârșinul de multitudinea de localități de la sud de Mureș.

Aniversarea de zece ani ne găsește cu foarte multe proiecte în plină derulare. În România lucrurile merg destul de încet, atunci când vine vorba de competență, simț al datoriei, meșteșug realizat perfect sau acuratețea faptelor urmând promisiuni expansive. Sperăm ca în anii 2012, 2013 și 2014, întreg procesul de restaurare a clădirii istorice a castelului și Satul Regal să fie încheiat.

De asemenea, sperăm ca Garajul Regal și atelierul auto al Majestății Sale să fie încheiate în luna august, pentru ca Regele și Regina să poată aniversa, împreună cu noi și cu oamenii locului, cei zece ani de la întoarcere.

Sursa:http://www.princeradublog.ro/jurnal/zece-ani-la-savar%c8%99in/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s