Prinţi, conţi, grofi, blazoane, moşii, conace par cuvinte desprinse din semnatica basmelor sau purtând rezonanţele limbajului cotidian al locuitorilor unor meleaguri mai îndepărtate. Cu toate acestea, timp de trei zile, câteva sate din România se vor bucura de vizita Prinţului Charles, care este primit de contele (sau groful – după terminologia etimologică maghiară) Kalnoky Tibor şi găzduit într-un vechi conac pe care îl are pe o moşie din localitatea Micloşoara din Covasna. Conacul poartă blazonul familiei Kalnoky, un urs străpuns de o săgeată, amintind de titlul de nobil pe care, în secolul al XIII-lea, un strămoş l-a primit, alături de moşie, chiar de la regele Ungariei, în semn de recunoştinţă pentru că i-a salvat viaţa în timpul unei partide de vânătoare, în care fusese atacat de un urs.
Izul medieval al acestei legende a locului se armonizează cu intenţia prinţului Charles de a poposi, în cursul acestei vizite private, mai ales în sate medievale româneşti din judeţele Covasna, Braşov şi Mureş. O plantaţie cu flori îngrijită de o fundaţie specializată în biodiversitate, în localitatea Daia, un punct de procesare legume-fructe din Saschiz şi Valea Zălanului, un sătuc cu numai 150 de locuitori, în care, în urmă cu trei ani, a renovat trei case vechi de peste o sută de ani şi le-a transformat în reşedinţă de vacanţă sunt printre obiectivele sale exprese în aceste trei zile. Sunt acţiuni care se încadrează într-o logică a promovării agriculturii ecologice şi tradiţionale româneşti şi a reabilitării unor sate săseşti din secolul al XII-lea, unele intrate deja în patrimoniul UNESCO.
Prinţul Charles a refuzat să întâlnească autorităţile locale, pentru a evita orice speculaţii cu iz electoral. Pe de altă parte, după toate eforturile pregătirilor pentru Jubileul de Diamant şi după ceremoniile la care a luat parte, a preferat să vină în România să-şi găsească liniştea, făcând plimbări pe jos, prin pădure, retrăind, alături de ţăranii de la noi, bucurii simple care păstrează izul unui trai ancestral, în care ritmurile cotidiene scot individul din vârtejul contemporan şi îl proiectează în armonia naturii. Şi anul trecut, imediat după căsătoria Prinţului William, Prinţul Charles a venit în satele din România ca într-o oază de linişte, pentru că, aşa cum declara pentru Daily Mail: „Ceea ce este minunat în Transilvania este această relaţie unică dintre om şi mediul înconjurător. Acest lucru lipseşte din societatea noastră. Oamenii tânjesc după un anumit sentiment al apartenenţei, al identităţii şi al semnificaţiilor.”
Că nu sunt doar declaraţii pentru imagine, ci convingeri pe care vrea să le împărtăşească şi urmaşilor săi, o demonstrează şi faptul că l-a trimis pe Prinţul Harry să îşi petreacă sărbătoarile de Paşti tot în satele din România. Asta, în timp ce mulţi români şi mulţi tineri români fugeau din România, în cele câteva zile de Paşti, orinde în alte părţi ale lumii!
Pe unde trece, prinţul Charles face istorie, o istorie care se săvârşeşte discret, simplu, firesc, natural, fără pompă, fără patimi avântate şi discursuri electorale, se săvârşeşte aşa cum este în firea lucrurilor, atunci când vine vorba despre monarhie.
FOTO Citynews.ro
Sursa : http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/printul-charles-din-nou-ca-acasa-de-aurora-martin/
Intradevar pe unde printul Charles face istorie in anul 2000 daca tin eu bine minte da trecut si prin Medias unde a fost primit cu mare drag de cetatenii orasului.O zi placuta.
Cum ar putea sa nu se simta bine cineva in tara noastra?? Avem o tara minunata, plina de minunati, la tot pasul iei contact cu splendida natura care iti ofera o imagine unica.tara noastra este un loc unic in lume, avem paduri virgine, ori asta e pe calea de disparitei in lume. Cum sa nu iti placa sa te pierzi intr-un codru care ti transmite liniste si siguranta ..?? cum ?? .. ar trebui sa privim altfel tara noastra, minunata noastra tara !!