Fotografii de Daniel Angelescu
Pentru Familia Regală, anul 2011 a fost unul dintre cele mai bogați și mai însemnați din 1947 încoace. Regele sau membrii familiei au susținut treisprezece vizite publice în Europa, cele mai multe cu întâlniri la înalt nivel. Majestatea Sa și cu ceilalți membri ai familiei am fost prezenți în sate, comune, orașe mici și mari din România, încercând să încurajăm sau să dezvoltăm proiecte economice, civice, sociale, medicale, educaționale.
Palatul Elisabeta a găzduit peste o sută de primiri de organizații, asociații, instituții sau companii, administrații locale, reprezentanți ai guvernării și opoziției, diplomați, militari, oameni de știință, de artă, oameni de afaceri sau personalități din presă.
Regele Mihai a fost prezent, alături de Principesa Moștenitoare, la nunta Principelui William de Wales, atingând astfel recordul de participări la evenimente cu caracter de familie și de Stat în Marea Britanie: 1937 – încoronarea Regelui George al VI-lea, 1947 – nunta Principesei Elisabeta (actuala Regină) cu Principele Philip, 1981 – Nunta Principelui de Wales cu Principesa Diana, 1997 – Nunta de aur a Reginei și Principelui Philip, 2002 – Funeraliile Reginei Elisabeta, Regina Mamă și 2011, nunta regală a Ducelui și Ducesei de Cambridge.
Tot anul acesta, Regele a primit titlul de “Freeman of the City of London”, urmând o tradiție de aproape un secol a prezenței Familiei Regale a României la Guildhall of London: 1924 – Regele Ferdinand și Regina Maria, 1938 – Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai, 1995 – Regele Mihai, 2011 – Regele Mihai. În decembrie 2011, în cadrul ultimei vizite externe a anului, Principesa Moștenitoare și cu mine, alături de Principesa Elena și de dl Nixon am fost a cincea generație a familiei prezentă la Guildhall.
Manifestările din mai și octombrie, cu ocazia Jubileului de 90 de ani al Majestății Sale Regelui au adus în fața Majestății Sale mii de oameni, din toate colțurile țării și zeci de români din lume: la Garden Party de la Palatul Elisabeta, în vizitele din țară, la Opera Română, la Parlamentul României, apoi la sărbătorile de Crăciun de la Săvârșin. A fost cea mai amplă și mai profundă manifestare de iubire și de încredere, de admirație și de respect pe care i-au arătat-o românii Regelui lor, în ultimele decenii.
2011 a fost anul în care cea mai mare parte a membrilor familiei au fost la București, Sinaia sau Săvârșin: Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principele Nicolae, Elisabeta-Karina, Principesa Irina, dl John Wesley Walker, Principesa Maria. Consiliul Regal, constituit de Majestatea Sa anul trecut, a avut două întâlniri în 2011, una la București și una în Elveția.
Castelul Săvârșin a progresat mult în procesul de reconstrucție și ca model de patrimoniu arhitectural. Folosind tehnici tradiționale și materiale naturale (lemn, fier, cărămidă, piatră, țiglă, var și nisip), prima jumătate din Satul Regal a fost refăcută în mod exemplar, atrăgând deja atenția specialiștilor, a oamenilor de artă, jurnaliștilor și a vizitatorilor. În martie anul viitor, prima jumătate a interiorului castelului va fi gata, iar cea de-a doua jumătate a interiorului și întreg exteriorul edificiului sperăm să fie complet restaurate la Crăciunul viitor, 2012.
Majestatea Sa a intrat în al 91-lea an de viață. A avut bucuria de a fi înconjurat de familie și de mii de români din toate colțurile țării în aceste zile de sfârșit de an. 2012 este un an nou, care se anunță plin de evenimente însemnate pentru Rege. Chiar în ianuarie, va deschide șirul vizitelor publice externe ale Casei Regale, printr-o vizită oficială la Roma, la Ordinul de Malta, la invitația noului Suveran.
Discursul Regelui de la tribuna Parlamentului României a fost un moment epocal al democrației românești. El a arătat limpede un lucru: România nu poate pune în practică principiile europene ale democrației și libertății mai bine decât cu o organizare constituțională de tip parlamentar, având Coroana în fruntea Statului. Din păcate, acest moment de grație a durat doar unsprezece minute. Din fericire, el a lăsat o adâncă urmă în conștiința noastră. Pentru o clipă, provizoratul istoric s-a zdruncinat.
În fine, mesajul Regelui de Crăciun a fost un monument de bunătate, iubire și grijă părintească. În debandada noastră publică, românii au avut, citindu-l sau ascultându-l pe Regele lor, sentimentul că nu sunt singuri pe lume.
Tuturor celor trei milioane de oameni care au deschis măcar o dată paginile acestui blog le mulțumesc pentru fidelitate (fără de care jurnalul online nu ar putea exista) și le doresc la mulți ani!
Articol preluat de pe : http://www.princeradublog.ro/jurnal/in-anul-2011/