Atunci când este nevoie de cuvântul Regelui

Sâmbăta trecută, la emisiunea 3×3 de la Realitatea TV, ASR Principele Radu a fost întrebat dacă Regele Mihai nu consideră potrivit ca, în actuala situație din România, să trimită un mesaj de încurajare, atenționare, limpezire. Din calitatea sa de om de Stat, de “cel mai important român în viață”.

Regele Mihai s-a adresat frecvent românilor, de șaptezeci de ani încoace. A făcut-o de Crăciun, uneori de 10 Mai, aproape fără întrerupere. A făcut-o de pe poziția sa statală, neutră, de înaltă responsabilitate, privind interesul românesc în ansamblul său, în complexitatea sa, în paradoxul său.

Vă reamintesc aici ultimul mesaj important al Regelui, din care rezultă cu pregnanță clarviziunea, măsura, bunătatea, înțelepciunea acestui om care nu a încetat niciodată să fie Rege. Citiți-l! Este de o actualitate și de o precizie zdrobitoare.

Foto de Daniel Angelescu
“Români,

Pentru câteva minute, vă spun bun găsit din liniștea căminului nostru de la Săvârșin. Am trecut cu toții printr-un an greu, cu destule suferințe și nemulțumiri. Dar, în viața multora dintre noi au existat și motive de bucurie și speranță.

Felicit pe cei care au reușit performanțe economice, mai ales micii întreprinzători și companiile mijlocii. Felicit pe tineri și pe profesorii din universități, licee și școli, care au continuat munca lor importantă, în ciuda greutăților. Felicitări celor din agricultură, care au reușit să meargă mai departe, deși rămași fără resurse și încurajare. Felicit funcționarii publici, diplomații, militarii, oamenii de artă, pentru stăruința lor de a-și face datoria, deși puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional.

Sunt mâhnit pentru toate momentele prin care mamele, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă.

România are nevoie de infrastructura și de instituții respectate. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este o piatră de temelie a societății. Universitățile răspund administrativ față de guvernare, dar au nevoie să fie libere din punct de vedere organizatoric și științific.

Regina și cu mine, alături de Familia noastră, am mers în orașele și comunele țării, încurajând profesii, inițiative, organizații și instituții. Am făcut în anul care se încheie multe vizite internaționale, în care am susținut interesele fundamentale ale României.
Suntem cu gândul la militarii români din teatrele de operații. Sunt mândru de sutele de mii de români aflați la lucru în străinătate, pentru o viață mai bună și mai demnă. Ei ajută mult familiile lor și România.

Toate guvernele europene au acum greutăți. Criza economică obligă la măsuri impopulare. Totuși, există multe feluri de a micșora asprimea consecințelor pentru populație. 2011 va fi poate ceva mai bun, dar vor exista dificultăți, drept pentru care țara trebuie să fie protejată.

Sper ca anul viitor să aducă respect și etică în instituții, simț al datoriei și altruism în viața publică. Valorile și competența ar trebui să fie criteriile noastre. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor publice și în regulile lor!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R”

* Textul de mai sus constituie Mesajul Majestății Sale Regelui Mihai I de Crăciun, decembrie 2010

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s