Comemorarea Reginei Maria, 18 iulie 2011

Ca în fiecare an, pe 18 iulie (ziua morții Reginei Maria la Sinaia, în anul 1938), Rodica Tomasenco și familia sa aprind o lumânare și se roagă pentru odihna iubitei regine a României la Chișinău. Într-o biserică neterminată, modestă și plină de evlavie, dna Tomașenco este de fiecare dată înconjurată de 2-3 prieteni și rude și de preotul paroh.

Am primit de la dna Tomașenco rândurile și imaginile de mai jos. Îi mulțumesc pentru sufletul și memoria ei. Și pentru râvnă.

“Alteța Voastră Regala,

Nu V-am scris demult. Dezamăgita de evenimentele politice din Basarabia, chiar nu am mai putut sa scriu. De fapt, m-au dezamagit mai mult oamenii politici, cei care ne decid soarta. Si ultimele alegeri locale, au dovedit aceasta polarizare a societatii basarabene. Si lasitatea politicienilor, dar si nostalgia unei jumatati de Basarabie dupa comunisti. Am tot incercat sa gasesc raspunsul, dar pana nu v-a fi condamnat comunismul la nivel statal, nu putem vorbi de nicio integrare europeana. Probabil, mai multi formatori de opinie din Romania, care au fost la Chisinau in acele zile, in sfarsit au inteles ce prezinta, in realitate, actuala Basarabie. Oameni, care nu au nevoie sa-si cunoasca adevarata identitate, adevarata limba, adevarata istorie. Realitatea doare.

(…)

Ieri, am fost la Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel pentru a o comemora pe Ragina Maria. Am invitat mai multe cunostinte, dar nu au venit. I-am sters de pe lista, si am mers mai departe. Mai singura, mai dezamagita. Dar, ca in anul 2008, mi-au fost alaturi mama, jurnalista Antonina Sarbu si a fost foarte amabila si doamna redactor la Radio Vocea Basarabiei, Maria Saharneanu. Doamna Saharneanu a realizat cu noi o emisiune de o ora, pe care o puteti asculta maine incepand cu ora 15 si pana la 16. http://www.voceabasarabiei.net

Nu pretindem ca am vorbit din punct de vedere istoric. Am vorbit despre Regina Maria cu sufletul si inima, intr-o zi torida de iulie. Mama a pus pe masa studioului de la Vocea Basarabiei lucruri, care i-ar fi placut Reginei: flori de camp de un violet pal, piersici, o fata de masa brodata manual de bunica mea, Elisabeta Botezatu, tot violeta, bomboane, miere de albini de la Manastirea Frumoasa si Tricolorul. Steagul Tarii, care a primit-o la 16 ani si care a iubit-o atat de mult. Romaniei i-a incredintat Regina Maria bucuriile si durerile vietii. In amintirea Reginei “tuturor romanilor” a ars lumanarea reintregirii neamului romanesc. Dumnezeu sa o odihneasca.

Cu inalta gratitudine,
Rodica Tomasenco
17 iulie 2008, Chisinau”.



Articol preluat de pe : http://www.princeradublog.ro/jurnal/comemorarea-reginei-maria-18-iulie-2011/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s