Decorări la Palatul Elisabeta

Săptămâna trecută, pe 5 iulie 2011, patru personalități au fost decorate cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. În numele Majestății Sale, decorațiile au fost înmânate, în cadru public, de către Principesa Moștenitoare Margareta.

Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost oferită dlui Eduard Petrescu, personalitate cu activitate remarcabilă în domeniul civic, dnei Camelia Șucu, om de afaceri cu o puternică implicare socială și caritabilă, maestrului Nicolae Licareț, personalitate din lumea muzicală românească și dnei Jeri Guthrie-Corn, diplomat american cu o îndelungată experiență în România.

Despre Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, puteți citi pe site-ul Familiei Regale a României:
“La data de 10 mai 2008, se instituie

Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate

prin ordinul Majestatii Sale Regelui Mihai I,
Seful Casei Regale a Romaniei.

Palatul Elisabeta, 10 mai 2008

Regulamentul

Medalia se acorda membrilor merituosi ai Casei Majestatii Sale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a Romaniei, din toata tara si din strainatate. Medalia poate fi oferita, de asemenea, unor personalitati din Romania si din lume.

Decoratia este semnul pretuirii Majestatii Sale fata de romanii sau strainii care au dovedit loialitate si incredere in destinul Familiei Regale din Romania, facand eforturi si, adeseori, sacrificii personale pentru a sprijini principiile binefacatoare ale Coroanei in tara noastra.

Medalia va fi acordata unui numar de maximum 150 de personalitati in viata, aflate in Romania sau in strainatate. Alesii pentru decernarea acestei insemnate distinctii vor fi personalitati care au facut sau fac parte din Casa Majestatii Sale Regelui, din societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomatiei, precum si din organizatii nationale sau internationale.

Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate se poate acorda persoanelor sau institutiilor si organizatiilor.

Posesorii Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate vor sarbatori ziua Medaliei in fiecare an la 8 noiembrie, ziua Sfintilor Mihail si Gavril.

Portul decoratiei:

Posesorii medaliei o pot purta in ocazii speciale, la costum inchis, smoking sau frac. Femeile distinse cu aceasta decoratie o pot purta la taior cu sau fara palarie, la rochii de zi sau de seara. Medalia nu poate fi purtata la tinute sport sau de zi cu zi.

Angajatii sau colaboratorii Casei Majestatii Sale care au fost distinsi cu medalia o pot purta in cazul oricaror evenimente publice care au loc la Palatul Elisabeta, la Castelul Peles, Castelul Pelisor si la Castelul Savarsin sau in oricare alta resedinta regala, romana sau straina.

Caracteristici ale decoratiei:

– Decoratia este din bronz masiv si este formata dintr-o placa circulara decorata cu frunze de laur, purtand deasupra o coroana regala si o panglica verticala, de culoare albastru regal, cu marginile aurii.
– Pe fata, decoratia reprezinta profilul Majestatii Sale Regelui Mihai, incadrat de inscrisul “Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” si frunze de laur; pe verso, decoratia are cifrul personal al MS Regelui, impodobit cu 4 coroane mici, inconjurat de acelasi cordon din frunze de laur.
– Decoratia are 32×32 mm, iar coroana are 20x20mm.
– Panglica dubla verticala este aceeasi pentru barbati si femei.
– Decoratia se prinde cu ac, precum brosa, la piept, in partea stanga.”

Fotografii de Daniel Angelescu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s