Seara Palatului Elisabeta dedicată Fundației Culturale Roșia Montană


Luni 27 iunie 2011 a avut loc ultima Seară a Palatului Elisabeta din această vară. Înainte de a muta centrul activităților Familiei Regale la Săvârșin, pentru lunile iulie și august, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au găzduit o seară dedicată Fundației Culturale Roșia Montană. Cu acest prilej, Alteța Sa Regală a înmânat domnului Ioan Piso, directorul fundației, certificatul regal de Înalt Patronaj. A fost o seară plină de spirit civic, respect și devotament pentru principiile sănătoase ale societății noastre. A fost, de asemenea, multă lume, de toate vârstele și din toate straturile vieții românești.

Președintele Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, a venit, ca de fiecare dată, să susțină cauza Roșiei Montană. El a făcut un discurs vibrant, convingător și a atras în mod implacabil atenția asupra pericolului de distrugere a uneia dintre cele mai frumoase și mai importante părți a patrimoniului nostru istoric, cultural și natural.
Fotografii de Daniel Angelescu









Vă prezint, mai jos, discursul Principesei Moștenitoare:
Discursul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta
Luni, 27 iunie 2011
Seara Palatului Elisabeta dedicată Fundaţiei Culturale Roşia Montană

Înmânarea Certificatului de Înalt Patronaj Regal

Virtuțile și personalitatea Roșiei Montană își trag seva din destinul ei aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vreme, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.

Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui.

Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

Felicit Fundaţia Culturală Roşia Montană pentru programele şi proiectele pe care le-a dezvoltat pe parcursul celor trei ani de activitate şi pentru realizarea şi lansarea, în luna mai 2011, a ghidului cultural-turistic dedicat Roşiei Montane. Acest ghid este un instrument preţios – o adevărată monografie prin intermediul căreia putem descoperi istoria, arhitectura şi frumuseţea acestei regiuni.

Acord, astăzi, Înaltul Patronaj Regal Fundaţiei Culturale Roşia Montană luând în considerare nobilul ţel al acesteia de promovare şi conservare a bogăţiilor naturale şi a valorilor comunităţii din această regiune unică a Munţilor Apuseni.

Ţara noastră are nevoie de valori durabile, de oameni şi proiecte care să contribuie la păstrarea patrimoniului regiunilor din România. Cu fiecare nouă activitate, Fundaţia Culturale Roşia Montană va ajuta comunitatea de aici să se afirme şi să devină vizibilă pe plan naţional şi european.







Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s