Ducele de Edinburg la 90 de ani


© Richard Stone
Astăzi, vineri, 10 iunie 2011, Alteța Sa Regală Principele Philip, Ducele de Edinburg, împlinește 90 de ani. Principesa Moștenitoare și cu mine am răspuns invitației primite în numele Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a de a participa la ceremoniile prilejuite de acest important jubileu pentru Familia Regală britanică și pentru Regatul Unit.

Principesa Moștenitoare și cu mine vom reprezenta Familia Regală a României la Castelul Windsor unde, în ziua de duminică 12 iunie, vor avea loc mai multe evenimente dedicate aniversării Principelui Philip. Principesa Margareta a fost botezată de Ducele de Edinburg.

Principele Philip, cel mai longeviv consort din întreaga istorie a Marii Britanii, s-a născut Principe al Greciei și Danemarcei la 10 iunie 1921. În perioada copilăriei, Alteța Sa Regală a venit de multe ori în România, vizitând pe Regina Elena și pe Regele Mihai (pe atunci Principele Mihai) la București, Sinaia sau la Mamaia.

În aproape șaizeci de ani de când sprijină în calitate de Principe Consort activitatea publică a Reginei, Alteța Sa Regală și-a legat numele de un număr de 800 organizații cu scopuri sociale, artistice, culturale, sportive, acordând patronajul, fondând concursuri anuale, urmărind îndeaproape activitatea tinerilor din Marea Britanie și din Commonwealth. Principele Philip conduce onorific mai multe regimente din țara sa și din Commonwealth, fiind astăzi una dintre rarele personalități din viața publică britanică ce a luptat în al doilea război mondial. Alteța Sa Regală a dovedit în șase decenii de domnie ale Reginei Elisabeta a II-a curaj, răbdare, loialitate pentru țara sa și discreție, așa cum menționează un ziar britanic de astăzi.

Un om al timpului său, Ducele de Edinburg, cunoscut pentru inteligența și umorul cu care își însoțește franchețea în public, are încă, la vârsta de 90 de ani, aproape 300 de angajamente oficiale pe an. Prin activitatea sa atât de îndelungată și prin devotamentul cu care a servit monarhia britanică, Principele Philip rămâne unul dintre membrii Familiei Regale britanice cu cea mai mare contribuție față de instituția monarhică și față de națiune.

Un foarte cuprinzător și simplu de accesat articol despre viața Ducelui de Edinburg se poate citi pe site-ul Monarhiei Britanice. http://www.royal.gov.uk/ThecurrentRoyalFamily/TheDukeofEdinburgh/90facts.aspx

Sursa: http://www.princeradublog.ro/jurnal/ducele-de-edinburg-la-90-de-ani/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s