Portretul luminii

Cum te-ai simţi dacă Tom Stern (DoP al filmelor Mystic River și Million Dollar Baby ar spune: „Fiecare trandafir din American Beauty a fost luminat cu un Dedolight. Am fi fost pierduţi dacă aceste lumini n-ar fi existat”. Sau dacă fotografi ca Marek Czarnecki, Charles Masters sau Ahmet Ertug ar declara că posibilităţile creative ale luminilor Dedolight le-au schimbat modul de abordare a fotografiei?

Născut în 1938, dintr-o mamă pictoriţă și un tată profesor de istorie, Dedo Weigert a intrat pentru prima dată în contact cu lumea cinematografică în timpul facultăţii, atunci când, pentru a-şi plăti studiile, a lucrat ca director de producţie pentru o serie de filme de scurt metraj și reclame.
În 1965 a înfiinţat compania Dedo Weigert Film GMbH, care la început se ocupa de producţie şi închiriere de echipament video. Mult mai târziu, creează un departament special de cercetare şi dezvoltare care producea echipament pentru diverse instituţii.

Timp de aproape 10 ani acest departament a venit cu idei revoluţionare în domeniul opticii: a fost dezvoltată o lentilă specială pentru primul fluoroscop high-speed utilizat în descoperirea precoce a celulelor canceroase (proiect declarat de câteva universităţi ca fiind, din punct de vedere al fizicii, un lucru imposibil de realizat), a fost realizată o optică specială pentru stroboscoape high-speed şi alte proiecte importante pentru universităţi, industrie, medicină şi armată.

Abia la începutul anilor ’80 vine o întrebare firească: de ce să nu aplice aceste cercetări privind optica la o gamă de produse proprii din domeniul pe care îl îndrăgea atât de mult – cinematografia. Acesta a fost momentul naşterii unor noi game de produse revoluţionare: Dedolight, Dedocool, Dedostrobe, Dedomac etc. Iniţial, toate aceste lumini au fost dezvoltate pentru a-l ajuta în meseria de cameraman, dar, de-a lungul anilor, au fost îmbunătăţite în urma discuţiilor, sugestiilor şi cererilor unor renumiţi DoP ca Russell Carpenter (Titanic, Charlie’s Angels), Dante Spinotti (Heat, X-Man), Roy Wagner (CSI), Steven Poster (Stuart Little 1-2, Donnie Darko) sau a unor specialişti în efecte speciale ca Nigel Stone (Harry Potter I şi II, Charlie and the Chocolate Factory) şi Dave Hardberger (Lord of the Rings, Final Destination).

RECUNOAȘTERE: Un proiect inovator este conceptul Zoom Focus System – ideepentru care a primit un al doilea premiu Oscar și un premiu Emmy.
Au fost primii şi continuă să fie singurii care au introdus şi folosesc o lentilă secundară care permite focalizarea fasciculului de lumină. Aceasta conferă eficienţă sporită în controlul razelor de lumină, fiind posibilă modelarea ei într-o formă cilindrică – iată conceptul „clean beam” în iluminarea de precizie. Ca să înţelegeţi ce înseamnă precizia acestor lumini, vă dăm doar un exemplu: cu o sursă Dedolight ajutată de accesorii se poate lumina punctiform vârful unui băţ de chibrit.
Dedo Weigert se consideră norocos şi recunoscător pentru că a avut şansa de a lucra cu o echipă de cercetare care are încredere în ideile şi viziunile lui, precum şi în capacitatea de a duce la bun sfârşit proiecte pe care unele dintre cele mai prestigioase institutele de optică le-au considerat imposibile. De exemplu, conceptul Aspheric˛ (o lentilă asferică ce concentrează razele emise de bec mult mai bine decât clasica lentilă Fresnel). Această inovaţie oferă o distribuţie nemaiîntâlnită a luminii şi o mai bună uniformizare a temperaturii de culoare pe suprafaţa razei emise.
Un departament special a Dedolight studiază iluminatul muzeelor – sarcină greu de îndeplinit având în vedere valoarea exponatelor şi importanţa unei vizionări perfecte a obiectelor prezentate. În primul rând, sursele Dedo nu afectează pigmenţii dintr-o pânză, iar calitatea luminii pe care o emit ajută la vizionarea perfectă a culorilor. Datorită acestor caracteristici, o serie de muzee ca Luvru – Paris, Muzeul Naţional de Artă din Cairo, Muzeul de Artă şi Muzeul Bijuteriilor, ambele din Moscova sunt luminate în acest moment cu Dedolight.
În ceea ce priveşte iluminatul clădirilor, Dedo Weigert a câştigat singur un pariu: la sediul lui central, în 20 de ani, a schimbat doar câteva becuri pentru proiectoarele care luminează exteriorul companiei pe care o conduce. Poate de aceea Dedolight au fost alese pentru a lumina şi clădiri ca Warner Brothers Building Los Angeles, United States Bill of Rights Washington D.C., Eurodisney Paris şi multe altele, la fel de celebre.
Dedo Weigert a gândit toată viaţa lui ca un inginer şi ca un artist. Ideile simple şi schimbările,care par mici la prima vedere, făcute designului proiectoarelor clasice sunt cele care i-au adus renumele.
În perioada 3-4 mai 2011, la invitaţia companiei 4K Broadcast Solutions, Dedo Weigert va susţine o prezentare și un workshop în București, în Sala Berlogea din cadrul UNATC. Programul cuprinde: prezentare lumină continuă și de precizie, tungsten și daylight, prezentare lumină LED, softbox-uri și lumină difuză, studioul portabil.

Intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile), iar înscrierile se pot face la adresa: http://www.4k.ro/index.php?option=com_seminar&Itemid=133
Tot aici puteţi vedea și programul complet.

Sursa: http://www.chip.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s