Prima “Zi a Crucii Casei Regale a României”


La 10 mai 2008, Regele Mihai a instituit Crucea Casei Regale a României, pentru a onora devotamentul și contribuția personalităților românești și străine care, de-a lungul timpului, au sprijinit activitățile, valorile și principiile Casei Regale, mai ales în anii de după decembrie 1989.

Prin regulament, a fost stabilită ca Ziua Crucii Casei Regale a României să fie sărbătoriră în fiecare an la 26 martie, data la care Carol I a devenit Rege al României, prin votul reprezentanților națiunii.

Anul acesta, marți 29 martie a fost găzduită la Palatul Elisabeta prima celebrare a membrilor Crucii Casei Regale. Au luat parte mai bine de jumătate dintre cei 50 de posesori ai Crucii. Au mai fost invitați membri ai Corpului Diplomatic, membri ai Academiei Române, personalități culturale, militare și din domeniul economic. Camerata Regală a susținut un recital extraordinar, cu Anotimpurile de Vivaldi. Studenții de la Universitatea de Muzică au avut ca invitat de onoare pe violonista Cristina Anghelescu.

Seara s-a bucurat de aprecierea unanimă a musafirilor care, pe lângă mândria de a sărbători ziua unu grup de personalități atât de restrâns și de valoros, au avut parte de unul dintre cele mai frumoase momente de muzică posibile.

La plecare, posesorii Crucii au semnat într-un catalog al decorației, care va păstra, an de an, consfințite participările la zilele Crucii Casei Regale a României ale membrilor ei.

Decoratia se poate acorda unor membri ai Casei Majestatii Sale sau colaboratorilor Casei Regale a Romaniei. De asemenea, Crucea Casei Regale poate fi acordata unor personalitati din Romania sau din strainatate. Crucea Casei Regale va fi acordata unui numar de maximum 150 de personalitati in viata, aflate in Romania sau in strainatate. Decernarea Crucii Casei Regale a Romaniei va fi facuta unor personalitati in pozitii importante in Casa Majestatii Sale Regelui. Se poate decerna unor colaboratori ai Casei Regale care se bucura de prestigiu in societatea romaneasca, reprezentand societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomatiei, precum si organizatii nationale sau internationale. Totodata, decoratia poate fi acordata unor personalitati care au sprijinit activitatea Familiei Regale in mod continuu sau care au facut o fapta importanta fata de Casa Regala. Crucea Casei Regale a Romaniei se poate acorda, de asemenea, institutiilor si organizatiilor care au adus o contributie importanta la promovarea efortului Casei Regale in serviciul Romaniei.

Foto de Daniel AngelescuAdvertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s